Tietoa blogista

Jokiläänin äänessä julkaisemme yleisiä opiston toimintaan liittyviä asioita. Allaolevasta palkista löydät blogit aiheittain.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

TERVEISET LIITTOKOKOUKSESTA


Edustin jälleen paikallisen opiston ylläpitäjää Kansalaisopistojen Liiton (KoL) liittokokouksessa. Tällä kertaa se pidettiin Suomen Turussa. Nyt edustin Forssan kaupunkia (Wahren-opisto). Joskus menneinä vuosina olen edustanut Jokioisten kuntaa (Jokiläänin kansalaisopisto) ja joskus sekä Forssan kaupunkia (Wahren-opisto tai silloisella nimellään Forssan aikuisopisto) että Jokioisten kuntaa (Jokiläänin kansalaisopisto). Tämä oli mahdollista niinä aikoina, kun Kansalaisopistojen Liiton tai silloisella nimellään Kansalais- ja Työväenopistojen Liiton eli tuttavallisemmin KTOL:n sääntöjen mukaan oli vielä mahdollista edustaa useampaa kuin yhtä ylläpitäjää. Se sentään oli uusissa säännöissä vielä säilynyt, että yksi edustaja saa edustaa useampaa saman ylläpitäjän edustajaa, jos ei paikalla ole kaikkia edustajia, joita ylläpitäjällä on ollut sääntöjen mukaan mahdollista lähettää. Näin ollen minullakin oli käytössä kaksi ääntä, koska Forssan kaupunki sai lähettää kokoukseen enintään kaksi edustajaa. Joskus menneinä aikoina, siis ennen kuin sääntöjä muutettiin, minulla on ollut parhaimmillaan käytössä peräti viisi ääntä, kun olen edustanut sekä Forssan kaupunkia että Jokioisten kuntaa. Sääntömuutosten myötä äänimäärätkin ovat tippuneet vanhoista ”hyvistä” ajoista. Kyllä sitä on tuntenut itsensä varsinaiseksi ”kuninkaantekijäksi”, kun on ollut niin paljon ääniä käytössä. Ei ihme, että lobbaajia ja ”kosiskelijoita” riitti, kun puheenjohtajista ja hallituspaikoista äänestettiin. Tällä kertaa en sentään havainnut samanlaista ilmiötä kuin joskus menneinä aikoina. Yksi asia taisi mennä vielä samalla tavalla kuin ennenkin ja se oli maaseutu-kaupunki- tai Pohjois-Suomi- Etelä-Suomi -akseli. Tällä tarkoitan sitä, että liiton puheenjohtajasta äänestettäessä maaseutu/Pohjois-Suomen opistoilla oli oma ehdokkaansa ja isoilla kaupunki/Etelä-Suomen opistoilla oma ehdokkaansa. Näin en tietysti voi varmasti sanoa, kun kerran kyseessä oli salainen lippuäänestys, mutta sellainen käsitys minulle jäi useamman liittokokouksen läpikäyneenä.

Eräs asia on vielä mainitsematta, nimittäin se, että mielestäni ylläpitäjien kannattaisi valita tämäntapaisiin liittokokouksiin myös luottamushenkilöitä, jotta he päätöksiä tehdessään tuntisivat paremmin opistomaailmaa. Sellaisena opintomatkana liittokokous palvelee hyvin. Siellä tapaa paljon opistoihmisiä, sekä työntekijöitä että luottamushenkilöitä ja asioiden käsittelyn yhteydessä on mahdollista saada hyvä kokonaiskäsitys opistomaailmasta.


Jukka Nummelin
rehtori  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi. Ylläpitäjä tarkistaa kaikki kommentit ja valvoo julkaisuja.