Tietoa blogista

Jokiläänin äänessä julkaisemme yleisiä opiston toimintaan liittyviä asioita. Allaolevasta palkista löydät blogit aiheittain.

perjantai 12. syyskuuta 2014

Eläköön vapaa sivistystyö!


Kuntakentässä kuten koko suomalaisessa yhteiskunnassa on menossa varsinainen myllerrys. Kansalaisopistotkaan eivät ole jääneet tämän myllerryksen ulkopuolelle, vaan ovat, jos eivät nyt aivan sen ytimessä, niin lähellä kuitenkin. Tämä tarkoittaa sitä, että säästöjä etsitään, voisi sanoa melko rajulla otteella, myös kansalaisopistoista, kuten kaikkialta muualtakin. Sen lisäksi opetusministeriö on asettanut rahoitus- ja rakennetyöryhmän pohtimaan nimensä mukaisesti rahoituksen ja rakenteiden muuttamista koko vapaan sivistystyön kentässä. Työryhmän pitäisi jättää esityksensä kuluvan vuoden joulukuussa. Sen jälkeen olemme paljon viisaampia siitä mikä on opistojen tulevaisuus. Kovinkaan suuri ennustaja ei tarvitse olla, kun nyt sanon, että opistokentässä tulee keskittyminen jatkumaan eikä pelkästään kansalaisopistojen kesken, vaan yhdistymisiä muihinkin oppilaitoksiin, kuten ammatillisiin, tulee jatkossa tapahtumaan. Ja näinhän on jo osittain tapahtunut, kuten esim. Espoossa. Toinen ennustukseni koskee valtionosuuksia, jotka tulevat laskemaan reilusti tulevina vuosina. Eikä tarvitse myöskään olla matikkanero, kun pystyy sanomaan, että kansalaisopistojen opetustarjonta kuntalaisille tulee vähentymään rahoituksen pienentyessä.

 
Rinnan valtion suunnitelmien ja toimien kanssa on menossa ns. kuntarakenneselvitystyö ympäri Suomenmaata. Tälläkin seudulla neljä kuntaa (Forssa, Tammela, Jokioinen ja Humppila) pohtivat edellytyksiä kuntien yhdistämiselle. Vapaa sivistystyö on yhtenä miettimisen kohteena. Kysymys on siitä, miten seudun vapaan sivistystyön oppilaitokset (Lounais-Hämeen musiikkiopisto, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Wahren-opisto ja Jokiläänin kansalaisopisto) organisoidaan, jos em. kunnat yhdistyvät yhdeksi kunnaksi tulevaisuudessa. Kysymyksiä on ilmassa paljon, kuten esim. pysyvätkö oppilaitokset erillään vai yhdistetäänkö ne niin, että kaikki ovat yhtä ja samaa oppilaitosta jatkossa vai niin, että vain kansalaisopistot yhdistetään? Tehdään niin taikka näin, niin yksi asia on kuitenkin varmaa; opistojen toimintaedellytykset on turvattava jatkossakin. Tämä merkitsee sitä, että opistoilla on riittävästi sekä henkilökuntaa, tiloja ja välineitä että ”riihikuivaa” rahaa. Tällöin ne pystyvät toteuttamaan ydintehtäväänsä eli ihmisten, kuntalaisten palvelemista, jotta nämä saisivat elämäänsä sisältöä ja rikkautta opistotoiminnan kautta.    

 
Jukka Nummelin, rehtori

 
P.S. Miten Sinä järjestäisit opistotoiminnan tällä seudulla tulevaisuudessa? Vastaa, kommentoi, keskustele!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi. Ylläpitäjä tarkistaa kaikki kommentit ja valvoo julkaisuja.