Tietoa blogista

Jokiläänin äänessä julkaisemme yleisiä opiston toimintaan liittyviä asioita. Allaolevasta palkista löydät blogit aiheittain.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

AIKUISKOULUTTAJAN PEDAPAKKI8.11.2014 – 23.5.2015 HAMK:n Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa Hämeenlinnassa pidettiin vapaan sivistystyön opettajille tarkoitettu Aikuiskouluttajan pedapakki (10 op).
Koulutuksen tavoite oli antaa opettajina jo toimiville osallistujille uusia valmiuksia aikuisten opettamiseen, mm. valmiuksia käyttämään erilaisia oppimisympäristöjä, mukaan lukien verkko- ja some-ympäristöt. 

Koulutus oli opetushallituksen rahoittama maksutonta opetustoimen henkilöstökoulutusta.
Ohjelman kuului 4 moduulia, joissa kussakin oli lähipäiviä ja etätyöskentelyä.
Moduulit:
1.       Aikuisen oppimisen ohjaaminen
2.       Verkkoympäristöt aikuisen oppimista tukemassa
3.       Opettajana monikulttuuristuvassa oppilaitoksessa
4.       Aikuisopiskelijan vahvuudet ja tuen tarpeet  

Jokiläänin kansalaisopistolta osallistujia oli 3. Muiltakin Kanta-Hämeen kansalais- ja aikuisopistolta oli osallistujia.
1. Moduulin yhteydessä piti tehdä kehittämistehtävä, jonka aiheen osallistujat saivat valita vapaasti sen mukaan, mitä työssään he haluaisivat kehittää. On saatukin monipuolisia ja eri aiheisiin liittyviä tehtäviä, kuten palautelomakkeiden kehitys, venäjän kielen liikeverbien opettaminen, vireyden ylläpito, yms. Minä käsittelin sitä, kuinka voi kannustaa vierasta kieltä opiskelevaa ryhmää puhumaan vapaammin tunneilla. Eli kyseessä olivat aiheet, joilla on todellakin merkitys omassa opettajan työssään. Tämän lisäksi tehtävän kehittämisen aikataulu oli sellainen että siitä oli mahdollista puhua ryhmässä tai testata sitä ryhmässä. 

Koulutus loppui 23. toukokuuta, jolloin suurimmalla osalla osallistujista ei ollut enää tunteja, joten opitut taidot käytetään vasta ensi syksynä. Ryhmä oli tyytyväinen kurssin sisältöön ja aikatauluun. Puhuttiin jopa siitä että ensi vuonna olisi hyvä osallistua vastaavaan koulutukseen, siitä huolimatta että samoista aiheista olisi kyse. Tämä koulutus ehdottomasti voidaan suositella muille opistoille. Ymmärtääkseni tämä oli kuitenkin ainutlaatuinen koulutus, joka ei toistu samanlaisena tulevaisuudessa, mutta saman järjestäjän koulutuksiin kannattaa osallistua.

Positiivisena mieleistäni oli se että koulutuksen opettajat kohtelivat osallistujia kollegoina, joilla on oma kokemus ja mielipide monista käsittelevistä asioista. Tämän lisäksi oli avartavaa ja virkistävää tutustua muihin opettajiin, sekä samoja että aivan erilaisia oppiaineita opettaville, kuunnella heidän mielipiteitään asioista ja tutustua joskus eksoottisilta vaikuttaviin aineisiin, joita he opettavat. Koulutuksen aikana ilmapiiri oli kannustava ja luova.      

-Venäjän kielen opettaja M.A.

  
Luokalla oli yli kolmekymmentä oppilasta eri kansalaisopistoista ja monipuoliseksi ja mielenkiintoiseksi tunnit tekivät se kun kaikki opettivat eri aineita. Samaa asia voitiin lähestyä monelta erikantilta. Aikuisen oppimisen ohjaaminen ei ole samanlaista kielissä kuin liikunnassa tai erilaisissa käsitöissä.

Tapasimme Hämeenlinnassa noin kerran kuussa, aina lauantaisin. Päivät menivät nopeasti ja aina tuntuivat jäävän vähän kesken. Johtui varmaan siitä, että olimme hyvin idearikas ja keskusteleva ryhmä.

Välillä teimme tehtäviä kotona jotka tarkastimme tunneilla. Mutta yleensä ennen tapaamista piti lukea ja pohtia tulevaa aihetta. Materiaalin opettaja laittoi kaikille moodleen ja sitä kautta lähetimme myös tehtävämme opettajalle. Jokainen teki myös kehittämistehtävän ja siihen sai käyttää koko opiskeluajan.

Minulle päivät olivat mielenkiintoisia ja aina oppi jotakin uutta. Kaikkia oppimaa en pysty käyttämään omilla tunneilla, koska opetan harvoin ja ne ovat vain yhden kerran aiheita. Ne opettajat jotka opettavat samaa ryhmää pidemmän aikaa pystyvät paljon helpommin toteuttamaan opittuja asioita.

Suosittelen kaikille. Jo se, että pääsee tapaamaan muita vapaan sivistystyön opettajia ja kuulemaan kuinka he opettavat ja mitä opettavat. Toisilta saa paljon hyviä ideoita.

-Minna
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi. Ylläpitäjä tarkistaa kaikki kommentit ja valvoo julkaisuja.